Wat is een burn-out?
Iedereen ervaart stress. Daar is in principe niets mis mee: kortdurende stress helpt je alert te zijn en beter te presteren. Maar als het je niet lukt om te herstellen van die stress door geestelijk en lichamelijk te ontspannen, dan stapelt stress zich op. Je krijgt lichamelijke en psychische klachten.
Wilt u graag eens met iemand praten?
Wij staan voor u klaar en reiken u graag de hand.
Lichamelijke burn-out klachten
Psychische burn-out klachten
Bij een burn-out ben je opgebrand. Je lichaam en je geest voelen totaal uitgeput. Een burn-out komt doordat je voor een lange tijd veel stress ervaart, die steeds erger wordt.
Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en je geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Die spanning kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door veel eisen
vanuit je werk, school, in je persoonlijk leven of een combinatie hiervan. Veelvoorkomende situaties die helpen bij het ontstaan van een burn-out zijn:
Persoonlijkheid
Of iemand een burn-out krijgt, hangt af van de persoon en van de situatie. De situatie alleen is niet doorslaggevend. Zeker zo belangrijk is de vraag hoe iemand tegen die situatie aankijkt en ermee omgaat. Dit heeft alles te maken met persoonlijkheid: iedereen reageert anders op stress. Een reorganisatie op het werk kan de ene persoon bijvoorbeeld veel spanningsklachten geven, terwijl een ander zich er niet druk om maakt.
Andere factoren
Een andere risicofactor voor het krijgen van een burn-out is als omstandigheden zich opstapelen. Bijvoorbeeld: op je werk is een reorganisatie aan de gang waar je veel spanning van hebt. Dan wordt thuis je kind erg ziek. En dan gaat ook nog het dak lekken. Zo’n combinatie van spanningen kan je dan te veel worden. Of deze situatie werkelijk voor overbelasting zorgt, ligt ook aan de invloed die je zelf op de situatie kan hebben. Of het gevoel invloed te kunnen hebben op de situatie.
Denk je dat je last hebt van een burn-out? Ga dan als eerst naar je huisarts of je bedrijfsarts. Deze stelt vast of je een burn-out hebt. Een burn-out valt gelukkig goed te behandelen. Wanneer je goed rust neemt, zullen je klachten uiteindelijk vanzelf verminderen.
De volgende activiteiten kunnen je helpen bij het herstellen van een burn-out:
Breng je stress in kaart
Om herhaling te voorkomen, is het erg belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen welke omstandigheden tot zoveel stress hebben geleid.
Misschien is het een combinatie van meerdere factoren. Als je weet wat je klachten veroorzaakt, kun je daar een passende oplossing bij zoeken. Je huisarts, een bedrijfsarts of een psycholoog kan je hierbij helpen.
Cognitieve gedragstherapie
Als na zes weken je klachten niet minder zijn, kan je kiezen voor een behandeling. Bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie onderzoek je hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Je leert hoe je gedachten, die je ongewenste gevoelens geven, om kunt buigen naar gedachten die je wel gewenste gevoelens geven.
Beweeg
Bewegen helpt voor je mentale gezondheid.
Geen medicijnen
Medicijnen zijn meestal geen onderdeel van de behandeling van een burn-out. Deze worden hooguit twee weken voorgeschreven wanneer je veel last hebt van symptomen die je hinderen in je functioneren, zoals slaapproblemen.
Je wilt je naaste graag helpen, en praten over de overspannenheid, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Bijvoorbeeld omdat je bang bent de verkeerde dingen te zeggen. Enkele tips voor het starten van een goed gesprek:
Zoek steun bij u in de buurt
Vereniging Een Handreiking organiseert regioavonden in heel Nederland voor naasten van mensen met psychische klachten, ook bij u in de buurt.
Meer stoornissen
Klik op de stoornissen voor meer informatie.
Wilt u Vereniging Een Handreiking steunen?
Uw donatie is meer dan welkom en betekent
heel veel voor dierbaren.